søndag 4. september 2011

Kina - noen betraktninger og observasjoner


  •  I Kina er det masse folk! Det visste du sikkert allerede. Sånn jeg ser det, så fører dette til at man har en litt annen holdning til hverandre i Kina (i hvert fall i de mange storbyene), enn for eksempel i lille Norge der alle er venner. Står det en i veien for deg? Vel, da er bare å klatre over, under eller å presse deg forbi. Du trenger ikke si ”unnskyld” eller å vente. Søte, små piker fra Norge fant også ut at hvis det er mange som venter på å få komme på do, er det bare å kaste seg frem i beste kamikazestil for å få tømt blæren. Prøver du deg på et køsystem tisser du i buksa. Men, det skal sies, gamle folk får gå foran. Helt usiviliserte er man ikke. For å oppsummere: Every-man-to-himself! Og sånn blir det kanskje når det er folk opp i fjeset ditt hvor du enn snur deg.
  •  Litt i sammenheng med forrige punkt, så blir det jo også liten plass der det er mange folk på avgrenset område. Dette gjør at definisjonen på hjem eller arbeidsplass blir noe utvidet ift. hva vi er vant med. Henge opp tøyvasken? Sjekk fortauet, der er det sikkert plass. Bade ungen? Tror fremdeles det er plass ute på gata. Man kan også ha verkstedet sitt der. Dermed: Å gå tur i Beijings gater gir deg et aldri så lite innblikk i innbyggernes daglige liv.
  •  En annen ting  vi undret oss en smule over, var at ingen småbarn har bleier. Det de derimot har er bukser med åpning i skrevet, også er det bare å gjøre fra seg der man er. Ikke sjelden så man barn tisse på fortau, gater og lignende. Ja, til og med på toggulvet. Vel, naturen blir iallefall spart for mye søppel!
  • Hosting/harking og særlig spytting, er også noe som er heelt vanlig. Ingen vits i å rynke på nesen hvis noen harker opp slim og sender i vei en spyttklyse rett til høyre for deg. Det vil snart skje igjen.
  • Hvis du tenker på å reise til Kina, så husk at kinesere er generelt dårlig i engelsk (og noen kan se ut til å ha relativt dårlig fantasi også), så skal du et sted med taxi e.l., få noen som kan engelsk til å skrive det opp på kinesisk for deg. Dette vil gjøre livet ditt i Kina såå mye enklere. 
  • Nå har jeg jammen bablet i vei en stund. Regner med at jeg snart har overskredet ordgrensen for et blogginnlegg som holder på oppmerksomheten til leserne (bare den setningen fikk nesten meg selv til å sovne...) Så: Forøvrig uten sammenheng med blogginnlegget, her er noen flere bilder! Og snart får dere høre litt fra Vietnam.
- Linn









Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar